„Nabucco” de Giuseppe Verdi, la Festivalul Internațional „Leonard”

Azi, 12 noiembrie, ora 18:30, soliștii, orchestra, corul și baletul Teatrului gălățean, alături de invitați de marcă vor aduce pe scenă povestea de neuitat despre dragoste, război, credință și triumf a operei Nabucco de Giuseppe Verdi.opera Nabucco de Giuseppe Verdi

Preluând elemente ale tradiției operistice pe care le îmbogățește prin noi concepte melodice și structurale, Giuseppe Verdi a dus teatrul muzical pe o culme de popularitate fără precedent. Opera Nabucco scrisă în anul 1841, reprezintă un moment important al începuturilor creației verdiene. În aceea perioadă, compozitorul, încă tânăr, suferise în câteva luni o crâncenă lovitură a destinului: cei doi copii și apoi soția sa, Margherita, muriseră. Suferința îl adusese în pragul disperării și al renunțării la a mai compune, dar propunerea directorului Teatrului La Scala, Bartolomeo Merelli, care îi predă libretul operei Nabucodonosor scris de Temistocle Solera, îi va schimba întreaga viață. Inspirat de un fragment din istoria biblică ce descrie înrobirea și suferințele poporului evreu, subiectul a trezit în sufletul lui Verdi dorința de a da glas suferințelor Italiei, asuprită la ceea vreme de dominația austriacă. Lucrarea a rezonat în sufletele compatrioților săi, ca fiind un subiect de actualitate, astfel încât celebrul cor dramatic al robilor evrei „Va, pensiero…” va fi perceput ca fiind imaginea suferințelor poporului italian asuprit iar profeția lui Zaccaria despre căderea Babilonului a devenit mesajul de libertate și eliberare a Italiei. Discursul muzical organizat în ritmuri de marș, tempourile rapide, folosirea cu precădere a instrumentelor de suflat de alamă în orchestrație a însuflețit generații de spectatori.

La pupitrul dirijoral, va fi maestrul Traian Ichim (Brașov), iar publicul va putea urmări în distribuție, alături de tânăra echipă a Teatrului, interpreți de marcă.

0

Din aceeasi categorie

Leave a comment

Your email address will not be published.

*